Att välja storlek
Att försöka navigera rätt i djungeln av storlekar på gymnastikdräkter kan vara svårt. Anledningen är att storleken anges enligt olika standarder som ofta är landsberoende:
USA använder Small, Medium och Large uppdelat på barn och vuxen
Storbritannien (UK) använder en nummerserie från 24-40
Europa använder ofta år, och vissa tillverkare har helt egna system
Sverige, här talar vi ofta om centilong storlekar, eller vilken standardiserad ålder plagget ska passa.
Krånligt? Ja, men som tur är finns det en gemensamma nämnaren för alla olika system, och det är att det använder samma mått på gymnasten för att beskriva sina storlekar. Chest, Waist, Hip and Torso.
Torsomåttet (Linje A i figuren till vänster) är det viktigaste måttet i jakten på rätt storlek, så börja med att mäta det. Använd ett måttband eller ett snöre (mät i såfall efteråt snöret med tumstock/linjal). Mät från axeln, ned över magen till grenen. Fortsätt och dra måttbandet mellan benen, upp över ryggen och tillbaka till samma punkt på axeln. Stå normalt, dra inte upp axlarna.
Nästa steg är att gå in leverantörens storlekstabell, som du hittar i dräktens produktbeskrivning eller under faktasidorna. Med hjälp av ditt Torso-mått så ser du i tabellen vilken Storlek det motsvarar. Gymnastens torsomått bör inte överstiga mitten på det torsomått som anges för den storlek man väljer att köpa. Enkelt eller hur?
För att ytterligare underlätta för dig så hittar du också en annan storlekstabell i produktbeskrivningen, något vi kallar Översättningstabell Standardstorlekar. Här har slagit ihop alla olika märkens tabeller i en tabell och grupperat dessa i "Standardstorlekar". Dessa kan du använda när du vill filtrera i webshopen på olika storlekar och när du vill jmf olika märken.
...och till sist några avslutande tips baserat på alla frågor vi får kring storlek:
- Om gymnasten har en storlek mitt emellan två storlekar är det ofta klokt att välja den större storleken.
- Tänk på att gymnastikdräkter är tillverkade för en ganska tajt passform. Vill du ha mer växtmån, välj inte en storlek där du ligger på övre gränsen av torsomåttet.
- Tänk också på att gymnastikdräkter kan uppfattas olika beroende på material. De som är helt i glansig lycra kan upplevas som små i storleken, medan lycra och sammet ofta är lite mer stretch.
- Har du redan en gymnastikdräkt hemma, utgå från den storleken när du väljer ny, och läs av i storlekstabellerna här under hur den förhåller sig till andra storlekar från andra tillverkare. Tänk på att ta höjd för att en gammal välanvänd gymnastikdräkt troligen har töjt sig.
Skulle det trots allt bli fel med storleken har du självklart rätt att returnera vara och få pengarna tillbaka.